Zaterdag 29 juni, dag 90, Ede

Het zit erop, er zijn bedrijven die er jaren aan werken en ik heb het in drie maanden gered. Mijn 5G netwerk. En dan nog met hoofdletters G. Het was Groots, het was Geweldig, ik heb veel Gelachen, ik heb soms Gehuild en vooral ontzettend Genoten.

Ik breng een berg herinneringen en inspiratie mee terug. Ongelooflijk dat ik drie maanden onderweg ben geweest. Als ik erop terug kijk, lijkt het zoveel korter. Aan de andere kant kan ik me moeilijk herinneren waar ik op welk moment was en zijn er zo veel fijne herinneringen. Wat was het bijzonder en gaaf om dit avontuur aan te kunnen gaan. Toen ik vertrok had ik geen ervaring met wonen in een camper. Als snel blijkt dat je prima kunt leven met weinig middelen op 10 m2.

Wat heb ik veel inzichten op gedaan. Zo duurde het een maand voordat ik ‘het systeem’ van dingen moeten los kon laten. Uiteraard werd ik soms hard geconfronteerd met mezelf en het alleen zijn. Uiteindelijk duurde het twee maanden voordat mijn hoofd ‘uit’ was en ik echt verbinding met mijn gevoel had. Ik kwam tot inzicht dat minder doen meer oplevert. Door te stoppen met verwachtingen na te jagen. Je moeten durven stil te staan om vooruit te komen.
Ik leerde dat confrontatie met jezelf gratis zijn maar zeker niet goedkoop… en dat ik ze verstandig moet gebruiken. Dat ik mezelf open kan stellen zonder me te laten remmen door aannames uit mijn gedachten. Of dat mijn gevoel me feedback geeft op mijn beslissing en dat ik ernaar leer luisteren.

Onderweg heb ik mooie mensen ontmoet. Het klinkt zo eenvoudig dat als je een oprecht gesprek met vreemden aangaat,  het leidt tot zulke mooie gesprekken. De mensen die ik ontmoet heb, hebben mijn reis plezierig en interessant gemaakt. Ze haalden vaak het goede in mij naar boven. In de Bordeaux mocht een geweldige middag met een Duits stel beleven, in Noord Portugal mee eten met Portugezen, in Lissabon lunchen met een Spaanse dame, in Oostenrijk met Nederlandse ondernemers. Via LinkedIn en mijn blog kreeg ik leuke reacties van mensen die ik al jaren niet meer gesproken heb en waar ik in augustus weer koffie mee ga drinken. Ondertussen heb ik tijdens de reis ook nog de nodige bedrijven mogen bezoeken.

Zo zag ik Frankrijk een klassieke cognac destilleerder, in Spanje een marmerfabriek waar alles met de hand verwerkt wordt, in Portugal een instelling die zich, met veel energie en geld, inzet voor een duurzame/sociale wereld. Ik ontmoette een ondernemer die social impact meetbaar maakt en bezocht ik een kurkfabriek. In Italië bezocht ik een whiskydestilleerder (de enige van het land ) en in Duitsland een horlogefabriek en een bedrijf dat (circulair) colberts maakt van gebruikte jute koffiezakken. En niet te vergeten al die gepassioneerde ondernemers achter deze bedrijven. Wat een prachtige gesprekken en wat heb ik veel inspiratie en ideeën opgedaan.

Tot slot heb ik een aantal afspraken met mezelf gemaakt. Vooral om mezelf de toekomst in te gidsen en zoveel mogelijk ervaringen te behouden en te delen. Volgens mij kom ik terug met een aangewakkerde groeimindset. Helemaal opgeladen en met heel veel zin in de toekomst. Mijn leven is waardevoller geworden in het afgelopen jaar en door deze reis in het bijzonder.

Fijn dat jullie me hebben gevolgd, dat heeft veel voor me betekend. Ik ben ontzettend dankbaar voor de berichten die jullie hebben gestuurd omdat ik er soms echt wel even doorheen zat. Al met al was het een geweldig avontuur, ik heb ik zoveel meegemaakt en ben ik een heel gelukkig mens dat ik dit mocht doen. Wat een cadeau en wat ben ik daar dankbaar voor.

Nog één ding: ik kan zeggen dat ik (bijna) alle mogelijkheden heb benut, en morgen streef ik daar weer naar. Hoe is dat voor jou?

Nog een bijzonder woord van dank voor Miranda. Die meer dan eens de vraag kreeg ‘vind je dat goed dat hij gaat?’, en zich oprecht verbaasde dat die vraag gesteld werd. Ze gunde mij deze reis en geloofde oprecht dat het voor mij nodig was om die te maken. Daarmee wist ze dat ze zelf ook vaak alleen zou zijn. Heel misschien zag ze een paar reisjes, naar op voorhand onbekende locaties ook wel zitten… Dankjewel M.

Gepubliceerd door inspirerend europa

Ik ben Winfred Ortse, vanaf april 2019 doe ik hier verslag van mijn reis op zoek naar inspirerende plekken en gesprekken in Europa.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: